Web promocija

Web promocija je internet marketing ili online marketing tj proces promovisanja web sajta, brenda, proizvoda ili usluge putem interneta. Nakon što je web sajt napravljen i SEO optimizovan kreće se u postupak promocije web sajta. 

Ne čekajte da se web sajt sam od sebe ispromoviše

Većina sajtova su najobičniji trošak iz razloga što se sajt same od sebe neće ispromovirati. Promocija web sajta je investicija, a ne trošak, stoga investirajte u svoj web sajt i svoj posao.

Svaka web promocija u manjem ili većem obimu ima dvostruku korist.

  1. Dobijate ciljane posetioce koji zanima sadržaj Vašeg web sajta, brenda, proizvoda ili usluge
  2. Većim brojem (ciljanih i neciljanih) poseta na Vaš web sajt raste Vam i reiting, a time i bolja pozicija na pretraživačima

Internet, uz velike mogućnosti i dostupnost od 24 časa dnevno, omogućava solidnu promociju i onim tvrtkama, koje ne žele ulagati veća sredstva u vlastito reklamiranje. U usporedbi sa drugim sredstvima javnog informisanja, odnosno drugim marketinškim medijima, poput televizije, radija ili novina, promocija putem Interneta može biti daleko opsežnija i dugotrajnija, te bezgranično dosegljiva, u svakom kutku zemaljske kugle.

Web promocija

Web promocija se radi pojedinačno za svaki web sajt i može trajati mesec dana, tri meseca, šest meseci ili dvanaest meseci. Mi će mo Vam pomoći da odaberete optimalnu kombinaciju reklamnih kampanji.

Web promociju možemo podeliti na više kategorija.

1. Prijava na pretraživače

  • bazna prijava - podrazumeva prijavljivanje samo početne strane web sajta na sve pretraživače
  • napredna prijava - podrazumeva prijavljivanje početne strane web sajta i svih ostalih podstranice na sve pretraživače

2. Banner marketing

Banner marketing podrazumeva izradu reklamnih bannera i postavljanje reklamnih bannera na druge sajtove

  • plaćeno postavljanje reklamnog bannera na sajtove koji su visoko posećeni, a u svrhu povećanja broja poseta, prodaje ili svesti o brendu
  • besplatno postavljanje bannera u mreži sajtova za razmenu bannera, a u svrhu povećanja broja poseta, prodaje ili svesti o brendu

3. Social media marketing

Proces promovisanja putem jedne ili više društvenih mreža: Facebook, Twitter, Google plus, Linkedin, Pinterest…

  • otvaranje profila na nekoj od socijalnih mreža
  • vizualno usklađivanje sa identitetom Vaše tvrtke
  • vođenje profila (dodavanja sadržaja, skupljanje lajkova, dovođenje followera, sheranje sadržaja...)
  • povezivanje profila sa Vašim web sajtom

4. Link Exchange

Postoji više razloga za razmenu linkova sa sajtovima. Pre svega je važan sadržaj sajta, zatim dizajn i na kraju njegova pozicija na Google pretraživaču - a može i obrnuto. Uglavnom, razmena linkova je besplatna i radi po načelu reciprociteta.

5. Traffic exchange

Traffic exchanges programi (TEs) su osmišljeni s namerom da omoguće korisnicima stvaranje konstantnog prometa na sajtu  dovođenjem posetioca na sajt. Ovaj sistem donosi željene rezultate obzirom da dovodi posjetitelje koji su već jednom delom unaprijed zainteresovani za ono što Vaš sajt nudi, a povećani broj posetioca će se također povoljno odraziti na bolji reiting na pretraživačima.

6. SEM (Search Engine Marketing)

SEM marketing odnosi se na promovisanje putem plaćenih oglasa koji se pojavljuju na pretreživačima ili na mreži sajtova koji surađuju sa pretraživačima. Najpoznatiji su Google Adwords za pretraživače i Facebook oglašavanje za socijalne stranice